O MOSTENIRE A TUTUROR

Muzeul Casa Rurala
Amenajare etno-culturala

Localitatea SUHURLUI, com. Rediu este asezata de o parte si de alta a pârâului cu acelasi nume, între doua coline ale dealurilor Covurlui, la 30 km de municipiul Galati.
Satul, care s-a numit initial Ferdinand, a luat fiinta cu peste 100 de ani în urma prin migrarea câtorva tineri gospodari din fosta comuna Oasele (în prezent Rediu).
Printre acesti tineri gospodari ce si-au ridicat locuinte pe valea Suhurluiului, a fost si taranul ANDONE AVRAM cu ambitioasa si inimoasa sa sotie MARIA, fii de razesi, care au trait si muncit din greu. el a luptat în cele doua razboaie mondiale, a fost împroprietarit si împreuna cu sotia sa a crescut 8 copii, dintre care patru au reusit sa urmeze scoli superioare.
Casa ridicata de tânarul gospodar, destul de aratoasa pentru un taran din acele vremuri, a respectat arhitectura zonei, fiind compusa din doua camere spatioase (una de sedere si alta pentru oaspeti), separate de o tinda (sala) si chiler, iar în fata cu prispa si cerdac.
Din lipsa mijloacelor materiale si a celor îndreptatiti sa-l întretina, imobilul a intrat într-un proces de degradare care s-a accentuat, astfel încât în perioada 1993-1994 a devenit nelocuibil.
Fata de aceasta situatie, a aparut ideea initiatorului si apoi a fondatorului Ioan Avram Dunareanu de a o transforma în “muzeu rural” unde sa fie adunate si conservate bunuri culturale din mediul satesc, utilizate cândva la anumite îndeletniciri, în gospodarie sau la muncile câmpului.
În realizarea scopului propus, în 1994 s-au demarat lucrarile de reabilitare a imobilului pastrându-se amplasamentul, stilul constructiei si compartimentarea. Lucrarea a fost finalizata în anul 1997.
Amenajarea ETNO-CULTURALA SUHURLUI a fost inaugurata la 22 noiembrie 1997, când a fost sfintita de un sobor de preoti. Dupa aceasta data au avut loc mai multe evenimente cu caracter cultural si didactic si, în prezent, este vizitata curent de cei interesati, elevi si adulti.
Amenajarea detine în patrimoniul sau tesaturi si cos¬tume nationale din diferite zone etnografice ale tarii (Moldova, Maramures, Vâlcea s.a.) lucrari de pictura inspirate din mediul rural, icoane pictate pe lemn si pânza, unelte si obiecte de uz gospodaresc.
Scopul urmarit este multidirectional cu trimitere la traditie si obiceiuri, la istorie, la mestesug, la educatie, la informare, la cultura.
Initiator si fondator, Ioan Avram Dunareanu