DIN ISTORIA LUNII MAI

Ziua Europei, sarbatoare bifocala, a 5-a si a 9-a din a 5-a a lunii


Ziua de 5 mai, instituita ca zi de sarbatoare oficiala de Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei, la 5 mai 1964, aniversând un deceniu si jumatate de la înfiintarea sa, la propunerea premierului britanic Winston Churchill, în 5 mai 1949, când un grup de zece state în acea zi (Belgia, Danemarca, Franta, Irlanda, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Suedia), urmate de alte doua (Grecia, Turcia), în august acelasi an, s-au constituit într-o organizatie internationala si regionala interguvernamentala, cu sediul la Strasbourg. În prezent, compusa din 47 state din centrul si estul Europei (România a aderat în 1993) si alte sase cu statutul de observator (Canada, Israel, Japonia, Mexic, SUA, Vatican), are ca obiectiv, în afara de aparare, gasirea de solutii adecvate pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta societatea europeana în privinta discriminarii minoritatilor (xenofobia, protectia mediului, clonarea umana, SIDA, drogurile, terorismul, crima organizata, intoleranta), promovarea democratiei si a drepturilor omului.
Structural, Consiliul Europei functioneaza pe doua dimensiuni: 1. federalista, reprezentata de Adunarea Parlamentara, formata din parlamentari ai parlamentelor nationale, si 2. interguvernamentala, respectiv Comitetul Ministrilor, format la rându-i din ministrii de externe ai statelor membre, ca organ de decizie.
Tot la Strasbourg, functioneaza Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), din care face parte câte în judecator din partea fiecarui stat membru.
Guvernele statelor membre, proportional cu bogatia si populatia lor, finanteaza Consiliul Europei.
Drapelul sau format din 12 stele aurii asezate în cerc pe un fond azuriu, cu deviza unitate în diversitate, a fost adoptat în anul 1955, iar imnul este Oda bucuriei de Bethoven.
Atât Consiliul Europei, cât si Curtea Europeana a Drepturilor Omului sunt unice în lume, fata de celelalte continente.
II. Sintagma Consiliul Europei nu este sinonima cu
Uniunea Europeana, fiind structuri organizatorice independente, dar cu obiective convergente.
Astfel, daca originile Uniunii Europene le gasim în Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO), constituita la propunerea lui Robert Shuman, ministrul de externe al Frantei, la 9 mai 1950, si din Comunitatea Economica Europeana (CEE), formata din sase state, în 1958, Tratatul de la Maastrich da unda verde Uniunii Europene (UE), în anul 1993, cu sediul la Bruxelles, cu o amendare a bazelor ei constitutionale prin Tratatul de la Lisabona (1 decembrie 2009).
Astazi, numara 27 de state, ca uniune economica si politica, functionând printr-un sistem de institutii supranationale independente si interguvernamentale care iau decizii prin negociere. Aceste institutii sunt importante de retinut: Comisia Europeana, Consiliul European, Consiliul Uniunii Europene, Curtea Europeana de Justitie si Banca Centrala Europeana iar Parlamentul European este ales cincinal de catre cetatenii europeni. Mai putem mentiona alte componente ale acestui sistem: Spatiul Schengen, cu controale vamale desfiintate; Zona Monetara Euro, formata din 17 state; Misiunile Diplomatice Permanente, care reprezinta UE la ONU; Organizatia Mondiala a Comertului, G8 si G20.
Conchidem ca UE, formata din 500 milioane de locuitori, este, de facto, o confederatie si, având de la 1 decembrie 2009 personalitate juridica internationala, poate încheia tratate.
În octombrie 2008, Parlamentul European a recunoscut, ca sarbatoare oficiala pentru UE si Europa, ziua de 9 mai, preluând totodata însemnele simbolice ale Drapelului si Imnului adoptate de Consiliul Europei.
Pentru rezultatele obtinute, în existenta sa de peste o jumatate de secol, la progresul pacii si reconcilierii, democratiei si drepturilor omului în Europa, UE a fost distinsa cu Premiul Nobel în 2012.
III.
Un rol însemnat au jucat cele doua organizatii internationale si în înlaturarea haosului de dupa al doilea razboi mondial, dar si la caderea Lagarului Socialist, începând cu data de 9 mai 1945 – Ziua Victoriei, capitularea neconditionata a Germaniei naziste.
Interpretarea ezoterica a zilelor oficiale de sarbatoare a acestor evenimente de natura existentiala pentru întregul glob ne întareste ideea ca nimic în univers nu este întâmplator.
Numarul 5 – pentru a 5-a zi si pentru a 5-a luna calendaristica – luat ca zi de sarbatoare pentru Europa, reprezinta, în sens Sephirotic, Dreptate si Rigoare, iar semnificatia numerala rezida în imaginea Omului dupa cadere, ca Pentagrama, semnul vointei suverane – Steaua înflacarata, în mijlocul careia se afla litera G, semnificând: God, Geometrie, Geniu, Gnoza, Gravitatie, adica lumina spirituala, stiuta de la Pitagora încoace, iar în iconografia crestina reprezinta cele cinci rani ale lui Iisus în timpul rastignirii. În universul Artei Regale, ucenicul este initiat la gradul de calfa, aflat sub puterea Stelei Înflacarate. Kabala desemneaza numarul 5 (numit Hadom, în alfabetul aramaic, „formosus, majestous”) ca fiind al îngerilor Seraphim, al caror atribut sunt Forta, Puterea.
Numarul 9 – pentru Ziua Europei UE – reprezinta în sens Sephirotic Fecunditate. Kabala desemneaza numarul 9 ca fiind divin (Tehor „mundus purus”), al 9-lea ordin de îngeri, Cherubin, care guverneaza nasterea oamenilor. Atributul sau este Yesod „temelia”.
Pentru români, 9 Mai 1877, reprezinta Ziua Independentei Nationale, când Mihail Kogalniceanu, ministrul de externe, membru al Atelierului Steaua Dunarii, a prezentat, în Adunarea Deputatilor din Bucuresti, Declaratia de Neatârnare fata de Imperiul Otoman, votata de Senat.
Pentru europeni, 9 Mai 1945, este Ziua Victoriei, respectiv capitularea neconditionata a Germaniei naziste, nonarul fiind numarul generarii misterului si initierii.
În ambele situatii, atât pentru români, cât si pentru europeni, a fost o Fecundare a libertatii, fraternitatii, egalitatii.
Numarul 12 – numarul stelelor de pe Drapelul Europei – corespunde numelui divin Shadai, care stapâneste cel de-al treilea cer si inteligentele de ordin trei ca numar al desavârsirii: guverneaza Sfera lui Saturn, ceasul al 12-lea, 12 luni ale anului, 12 apostoli s.a.m.d.
Quod erat demonstrandum