CONSEMNÃRI

O impresionanta manifestare româno-româna la Chisinau


În zilele de 18-19 aprilie a.c., a avut loc la Chisinau, Salonul International anual de carte pentru tineret, organizat sub egida Bibliotecii Nationale a Republicii Moldova, la care au participat universitati, edituri, biblioteci, scriitori si oameni de cultura din tara gazda, din România si alte state europene.
În cadrul acestei reuniuni s-a desfasurat o impresionanta manifestare culturala româno-româna, la Academia de Stiinte a Republicii Moldova, unde a avut loc lansarea de carti editate de Universitatea „Apollonia” din Iasi si Liga Culturala Pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Departamentul Moldova.
Festivitatea a fost onorata de participarea si prezentarea cartilor de catre personalitati de prestigiu din Republica Moldova, precum: acad. Mihai Cimpoi, acad. Valeriu Matei, acad. Ion Dediu, acad. Ion Goncea – secretar stiintific al ASM, acad. Gh. Rusnac, prof.univ.dr. habit. Victor Moraru, prof.univ.dr. habit Vasile Bahnaru, prof.univ.dr. habit. Constantin Marin, prof.univ.dr. Al. Saca, prof.univ.dr. Vasile Grozav s.a.
Din România, respectiv de la Iasi, la aceasta Sarbatoare a Spiritului sau Reuniune de cuget si smtire româneasca au participat personalitati remarcabile ale vietii universitare si cultural-stiintifice: acad. Constantin Marinescu, Vicepresedintele „Ligii Culturale” din România, prof. univ.dr. Vasile Burlui, Presedintele Universitatii „Apollonia” din Iasi si Vicepresedintele Congresului Spiritualitatii Românesti; prof. univ.dr. Alex Amititeloaie, Primvicepresedinte al „Ligii Culturale Române”, Departamentul Moldova; scriitorul Ioan Holban, Directorul Teatrului pentru Copii si Tineret „Luceafarul”, din Iasi, prof.univ.dr. Constantin Frosin, membru corespondent al Academiei Europene, prof.dr. Catinca Agache, Presedintele Filialei Iasi a LCR; conf.univ.dr. Dana Galanton; Col(r) Ionel Pintilii, Vicepresedintele Societatii „Eroii neamului” din Iasi.
Acestor personalitati li s-au alaturat Corala Academiei de Muzica Veche a Universitatii „Apollonia” din Iasi, care a deschis festivitatea cu un Concert de muzica clasica, derulat timp de 45 de minute, deseori aplaudat de catre Comunitatea academica din Chisinau.
Prof.univ.dr. Vasile Burlui a lansat sapte volume de versuri, dintre care unul în limba franceza, asupra carora au facut ample referinte, analize, exegeze, exponenti de mare prestigiu ai literaturii române, si anume: acad. Mihai Cimpoi, acad. Valeriu Matei, scriitorul Nichita Danilov, scriitorul Ioan Holban, scriitorul de limba franceza prof. univ.dr. Constantin
Frosin, membru corespondent al Academiei Europene, prof. dr. Catinca Agache.
În analizele lor, scriitorii mentionati au scos în relief valoarea literara autentica a operei literare apartinând poetului Vasile Burlui, care vine sa întregeasca personalitatea omului de stiinta Vasile Burlui, savant de prestigiu al Medicinei nationale si internationale.
În partea a doua a festivitatii, prof.univ.dr.doc. Constantin Marinescu, membru de onoare al Academiei de Stiinte din Republica Moldova, a lansat cartile: 1. Quo Vadis Natiunea si Uniunea Europeana; 2. Constiinta unitatii nationale în gândirea si istoria românilor; 3. Personalitatea Universitatii „Apollonia” (în colaborare cu prof.univ.dr. Vasile Burlui); 4. Valori ale Bisericii Ortodoxe Române în lucrarile prof.univ.dr. Constantin Marinescu (Coordonatori: IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Col.(r) Ionel Pintilii, prof.dr. Catinca Agache).
Dintre personalitatile care si-au asumat rolul de recenzenti ai acestor lucrari de Sociologie, Politologie, Istorie si Teologie, mentionam interventiile acad. Mihai Cimpoi, prof.dr. Constantin Frosin si prof.dr. Catinca Agache, care au semnalat aportul remarcabil al autorului în abordarea unor subiecte de importanta considerabila, nu numai pentru istoria si cultura nationala, ci mai cu seama pentru relatiile dintre partenerii Uniunii Europene si destinul acestei Confederatii de state, în conditiile crizei mondiale actuale si a contradictiilor interne ireconciliabile, cu care se confrunta.
Ceilalti recenzenti din cadrul ASM, care urmau sa se pronunte asupra lucrarilor lansate, respectiv profesorii: Victor Moraru, Gh. Bobâna si Andrei Dumbraveanu, din lipsa de timp au depus pentru publicare exegezele lor.
Un moment emotionant al festivitatii l-a constituit înmânarea domnului prof.univ.dr. Vasile Burlui, Presedintele Universitatii”Apollonia” din Iasi a Diplomei de Onoare si a Decoratiei aferente, din partea Asociatiei Siciologilor din Republica Moldova.
În partea finala a manifestarii, autorii cartilor lansate au multumit cordial participantilor, îndeosebi colegilor din cadrul institutelor social-umane ale Academiei. În cuvântarile lor, atât acad. Constantin Moraru cât si prof.univ.dr. Vasile Burlui au evocat pe larg ampla colaborare dintre comunitatile academice din Iasi si Chisinau, mai ales dintre Universitatea „Apollonia” si ASM, pe baza de Conventii, în domeniile cercetarii stiintifice, doctoranturii si publicisticii, exprimând convingerea amplificarii si diversificarii colaborarii interacademice.