FILE DE ISTORIE LITERARA

Isabela Andrei o muz a lui tefan Petic?

Despre legturile poetului tefan Petic cu profesoara Isabela Andrei aflm cte ceva, desigur, informaii sumare i neconcludente, din corespondena poetului cu prietenii si, mai ales cu Petre Crescu un agricultor mai colit i mai bine aezat din localitatea Buda, a fostului jude Tutova. La vremea respectiv, Stefan Petic era nc elev n clasa a aptea a Liceului Nicolae Blcescu din Brila i trecea drept un activ militant socialist printre muncitorii din docurile Brilei i Galaiului. De regul, n cadrul ntrunirilor muncitoreti era acompaniat de tnra profesoar Isabela Andrei de la externatul de fete din Brila, druit i ea cauzei muncitoreti, dei condiia ei de profesoar i putea aduce necazuri.
In scrisoarea din 15 octombrie 1895 comunica prietenului su Petru Crescu, printre altele, c e vorba s iau pe I... cum dau bacalaureatul (tefan Petic, Scrieri, vol.2, ediie ngrijit de Zna Molcu i aprut la Editura Minerva, Bucureti, 1974, p. 549).
Informaia, orict de sibilinic ne-ar prea, ofer totui un indiciu important, c prietenia celor doi era serioas, cu anse de a se mplini ntr-o cstorie, dei tnra profesoar era mult mai n vrst dect liceanul ndrgostit. Poetul chiar era ndrgostit de muza lui brilean, fa de care arta o pasiune tulburtoare i visa la o oficializare a relaiei dintre ei. Erau amndoi ncercai de nzriri socialiste, participau la ntrunirile muncitoreti i ineau cuvntri nflcrate n care denunau polarizarea social i exploatarea muncitorilor. Era perioada romantic a socialismului romnesc, cnd activii micrii exersau tirade altruiste i se ntreceau n discursuri tulburtoare, nfocate, cu mare trecere la muncitorime. Petic mai ales era cunoscut ca un orator cu mare priz la public i atunci cnd refuza s vorbeasc, ntrunirea risca s se compromit. Era i mai liber n comparaie cu Isabela Andrei, care trebuia s fie mai reinut, mai rezervat, pentru c militantismul socialist nu se conjuga tocmai bine cu poziia ei social, de salariat a statului romn. O i recunoate, cum ne ncredineaz poetul ntr-o scrisoare ctre din 23 aprilie 1896 ctreLiviu Macedonescu, cnd, tot aa, a refuzat s vorbeasc asdunrii. Atunci voi vorbi eu, chiar cu pericolul poziiei (?!) mele, i-a rspuns nfuriat profesoara.
A fost totui o prietenie frumoas, romantic i lilian, chiar aa, cu certuri, cu fne i cu mbufnri astrigente, cei doi au colaborat, s-au amgit cu idealuri de mprumut i-au contribuit, att ct le-a stat n putin, la luminarea unei categorii sociale, care chiar avea nevoie de deschidere i de o punere n tem cu problemele ce ventilau epoca. Nu erau singurii intelectuali romni care s-au lsat amgii de tentaii altruiste i de o doctrin importat din Apus, pentru care ara nu era pregtit s-o asimileze.
Cine era Isabela Andrei i care va fi evoluia ei ulterioar? Se nscuse la 24 februarie 1870 n localitatea Suceti din judeul Bacu. Prinii ei erau Eleonora, nscut Dumitriu i Gheorghe Morun, dar la scurt vreme dup natere a fost adoptat de Mia i Alexandru Andrei. Dup absolvirea cursului primar n Bacu a urmat Institutul Pedagogic (1881-1886). A urmat apoi doi ani cursuri de filozofie i fiziologie la Universitate, dar n paralel urma i pensionul de fete Dodun des Perrieres, unde este i pedagog la clasele mici.
Din aceast perioad dateaz i primele ei contacte cu ideile socialiste. Participa la reuniunile cenaclului literar condus de Ion Ndejde i frecventeaz grupul de la Contemporanul, condus de Nicolae Beldiceanu.
In 1891 s-a nscris la Facultatea de Litere i Filozofie din Bucureti, dar n acelai timp obine i postul de profesoar la coala Penetis Zurmale din Brila. Este perioada cnd l cunoate pe tefan Petic, pe atunci elev n cursul superior al liceului Nicolae Blcescu din oraul de pe Dunre, mpreun cu care se implic n organizarea micrii muncitoreti. Diferena de vrst dintre ei, de apte ani, nu constituie un impediment, cel puin n nchipuirea poetului, de a-i face planuri serioase de mariaj i de oficializare civil a prieteniei dintre ei. Cred c tnrea profesoar a dat dovad de o maturiitate n plus, de nu s-a mplinit proiectul cstoriei, cci doi ani mai trziu, dup notaia epistolar a poetului, n 1898 scriitoarea se cstorete cu ofierul Alexandru Sadoveanu, fratele mai mare dup tat cu marele prozator, cu care se afla n relaii de rudenie perfecte.
Fosta muz a poetului tefan Petic a intrat. aadar, n familia Sadovenilor i mai notm, mcar telegrafic i fugos c soul su, viitorul general Alexandru Sadoveanu provenea din prima cstorie a btrnului Alecu Sadoveanu cu ieeanca Eliza Dragomirescu, c vorbea cteva limbi strine i citea Divina comedie n original. Intre anii 1904-1906, cnd prozatorul Mihail Sadoveanu a stat n Bucureti, a locuit n casele fratelui su, aa c ntre scriitor i cumnata lui Izabela s-a legat o strns i durabil prietenie, att de strns nct scriitorul i se adresa cu sor Izabela, iar ea rspundea invariabil cu apelativul frate Mihai. Mai ales dup ce scriitorul a devenit proprietarul caselor dinCopou, Izabele Sadoveanu devenise un oaspete obinuit i iubit n familia scriitorului
Din destinuirile Profirei Sadoveanu aflm c era mic i urt, un pic adus din spate, dar n acelai timp zvelt i elegant i, dendat ce deschidea gura devenind dintr-o dat fermectoare i da, a putea zice frumoas (Profira Sadoveanu, Destinuiri, Editura Eminescu, Bucureti, p.70-71. Tot din amintirile Profirei Sadoveanu mai aflm c ntre anii 1912-1915 a urmat, la Geneva, cursurile vestitului pedagog Claparede, o autoritate n Europa acelor vremi, i c i-a luat licena n Filozofie i Pedagogie abia dup ntoarcerea de la Geneva. Avea un copil, pe Petru,pe care voia s-l trimit la stdii n Anglia, dar care se va consacra pn la urm comerului.
Izabela Sadoveanu i-a continuat activitatea scriitoriceasc i n 1909, cnd se va iniia nfiinarea unei bresle a scriitorilor, va fi una din cele patru scriitoare fondatoare, alturi de Natalia Negru, Maria Cunan i Elena Farago. Documentele acestei prime reuniuni s-au pierdut odat cu incendiul care a cuprins locuina Luvru, unde-i inea documentele societatea, dar au rmas alte mrturii colaterale din care se poate reconstitui lista cu participanii la aceast prim intenie de organizare scriitoriceasc. Nu era prea ncntat de aceast prim reuniune, cum aflm dintr-o scrisoare trimis lui Ibrileanu, dar nici n-a bagatelizat ideea. S-i spun mai bine ce sa petrecut la societatea oamenilor de litere, i scria la 19 septembrie 1909, deci la puin timp dup eveniment. Mi-a fcut o impresie penibil... dar s nu m aud Mihail Sadoveanu care a prezidat cu toat gravitatea lui de patriarh, aceast aduntur de copii obraznici printre care se strecuraser i cteva animale i incomode i flmnde!... Ce putere de iluzionare trebuie s aib i poeii tia i ce sete de micare oricare pentru ca s vezi pe un Mitifemoionat, micat i entuziasmat pentru o asemenea aduntur (Scrisori ctre Ibrileanu, Editura Minerva, 1973, p.225).
Aceasta a fost Izabela Sadoveanu, la mna creia nzuise, ntr-un moment de entuziasm juvenil, rebel i romantic, poetul tefan Petic. Dei mai n vrst dect poetul cu apte ani, i-a supravieuit nc patru decenii. Aa-i viaa. Mai face i curse cu obstacole.