AADAR

Ioanid Romanescu
(cteva amintiri)


Inconfundabil, ca om i ca poet Ioanid Romanescu, nu poate disprea din memoria celor care l-au cunoscut, care i-au citit opera i au nvat-o pe de rost.
i citisem poeziile nc de la debutul n colecia Luceafrul, cu Singurtatea n doi (mi intrase n obicei s cumpr fiecare nou carte aprut n acea colecie i nu cred s-mi fi scpat vreuna.
Personal, l-am ntlnit pe Ioanid Romanescu, cred c n anul 1975, acas la poetul Sterian Vicol. Dup o vreme am devenit mai apropiai i, dei eram nscui n acelai an (1937), nu mi-am permis niciodat, de atunci ncolo, pe parcursul prieteniei noastre, s-l tutuiesc, considernd c era un om deosebit i nu merita s micorez distana fa de el, i aa am rmas n strnse legturi pn la sfrit cnd, cu ntristare i cu nespus regret am aflat c ne-a prsit definitiv.
La Galai venea de trei-patru ori pe an, m suna de la Iai de fiecare dat i m anuna despre ziua n care sosete. Atunci, lsam treburile ce le aveam pe cap, i l ateptam, de regul n gar, iar cnd nu-mi semnala nimic, m pomeneam incognito, c este deja la doctorul Michi Necula i ar fi bucuros s ne vedem.
De cteva ori i-a ales sculele de pescuit, i procurase lansete i mulinete dintre cele mai bune. Alteori, i ddeam cte o lanset ori o undi de a mea i porneam mpreun s pescuim n blile de peste Dunre, pe atunci aceasta nefiind ndiguit iar cnd apa venea din belug nvlea n cmpul deschis al Dobrogei, spre fericirea noastr, fiindc triam momente de relaxare n linitea de pe malurile nconjurate de stufriuri fonitoare i de psret guraliv.
ntr-o var, n drum spre mare, a venit la noi acas nsoit de logodnica sa, pe care ne-a prezentat-o ca fiind d-na Lidia M., aceasta mpreun cu fiica sa, i-am omenit, au lsat la noi cteva bagaje pe care le-au luat la ntoarcere. Cu acea ocazie ne-au oferit cadou o plosc din lemn (cu o band tricolor) plin cu palinc, plosc pe care o pstrez cu sfinenie i acum.
Uneori mergeam eu la Iai i nu o dat am rmas peste noapte la Ioanid, ns nopile erau albe, acela fiind ritmul poetului - se culca o or-dou, doar dimineaa, cnd, la un moment dat l trezea soneria telefonului, aa cum convenise el cu centralistele de la telefoane, apoi plecam mpreun la redacie, la Convorbiri literare, unde era redactor.
Att ca poet ct i ca prieten era inconfundabil. Era special. Era profund, generos, nu abandona pe nimeni.
Volumul Paradisul, care cuprinde aproape ntreaga sa creaie poetic, ncununeaz paradisul su poetic i st mrturie a unui talent debordant i a unei trude sisifice ntru cuvnt scris, lsnd literaturii romne o extraordinar min liric, la care cititorul revine iar, cu bucurie i cu uimire.
Aadar, cu dor de Ioanid Romanescu, simt cum energia lui, acum cosmic, mi invadeaz fiina, de acolo de unde el ne vegheaz i ne va veghea ct vom mai fi i noi, nc iubitori de via i de frumos.
Pn i prietenii lui, vom fi i noi ntr-o zi, alturi de EL, veghetori printre Confraii notri, Poeii.