INFO PORTO-FRANCO

La aniversarea unei mari personaliti a tiinei i literaturii romne: Vasile Burlui


Un nou nceput de sptmn de februarie coincide cu reluarea unui drum gen navet spre Capitala Cultural a Moldovei, oraul lui Eminescu i Creang. De data aceasta o delegaie glean aparte, din care fac parte pe lng subsemnatul i omul de cultur Sterian VICOL, preedintele Societii Scriitorilor Costache Negri, profesorii universitari doctori Nicolae DOBROVICI BACALBAA, n calitate de preedinte al Consiliului Judeean, dar i de recent primit n filiala Iai a Uniunii Scriitorilor, Constantin FROSIN- printele francofiliei romneti, Ilie ZANFIR, directorul Bibliotecii V.A.Urechia, Coriolan PUNESCU, scriitor i totodat cadru universitar de prestigiu, ne ndreptm pe dou ci auto/feroviar, spre locul de care ne leag pe fiecare dintre noi amintiri extrem de plcute pentru a-l srbtori pe conceteanul Vasile BURLUI, originar de prin Suceveni (Tudor Vladimirescu), la trecerea n Clubul septuagenarilor, astzi mare profesor universitar n medicin dentar, dar i staroste cultural i mai nou membru al Societii Scriitorilor Costache Negri.
La noul sediu al Universitii Apollonia, undeva spre Bucenescu, locul desfurrii evenimentului, lume mult, dar extrem de valoroas, alturi de personaliti locale, remarcnd i o delegaie serioas din Republica Moldova, cu academicienii Mihai CIMPOI, Nicolae DABIJA, Ion DEDIU, Vasile BAHNARU, profesorul universitar doctor Andrei DUMBRVEANU i parlamentarul Vasile GROZAV, liderul Ligii Culturale pentru Unitatea Romnilor de Pretutindeni a frailor de peste Prut. Rolul maestrului de ceremonii este ndeplinit de un gleano-ieean, pe care-l vom srbtori la rndul su n curnd, respectiv academicianul Constantin Gh. MARINESCU. irul manifestrilor pentru prietenul spiritualitii glene, membru al Academiei Franceze, este deschis prin lansarea noului volum pe care-l semneaz Rendez-vous sideral, aprut n Collection Litterature Roumaine a Editurii Le Brontosaure n traducerea de mare rafinament a lui Constantin FROSIN, garanie a seriozitii profesionale. Extrem de muli dintre prietenii Domniei Sale, printre care scriitorii Casian Maria SPIRIDON, Nichita DANILOV, Adi CRISTI i alii, rostesc cuvinte impresionante despre carte i autor, cruia i se ofer daruri (albume cu fotografii, CD-uri, medalii jubiliare) i ai crui ochi sunt scldai n lacrimi de fericire. De altfel emoia stpnete fiecare clip din cele peste trei ore ct a durat dialogul oral, presrat mereu de metafore, dintre srbtorit i prietenii i invitaii si. Sunt reamintite secvene din copilria i adolescena celui care va fi recompensat de hramul comunei natale, Sf.Constantin i Elena, de anul acesta cu primul titlu de Cetean de Onoare al Suceveniului, manifestare la care vom fi de asemenea prezeni i de unde v vom transmite tot o relatare la cald. Cea mai aplaudat intervenie aparine unui orator de excepie, prof. univ. dr. Nicolae DOBROVICI-BACALBAA, recent Doctor Honoris Causa al tinerei instituii de nvmnt superior ieene, alturi de prof..univ. dr. Aurel NECHITA (care a transmis la rndul su un mesaj impresionant) i Constantin FROSIN.
Timpul curge din clepsidr cu repeziciune, n urm rmnnd doar imaginile imprimate pe peliculele de celuloid ale camerelor diferitor televiziuni sau surprinse sub blitzurile aparatelor de fotografiat. Se simte n toate morga academic, diminuat doar de urrile de la muli ani i ciocnitul cupelor de ampanie. De altfel, ntreaga asisten a sfrit prin a socializa, pe muzica interpretat de regretata sa soie, soprana Ada BURLUI, ntr-unul din saloanele de protocol de la Palas Mall, un obiectiv impresionant cu care Iaul se mndrete pe bune i care lipsete att de mult i Galaiului nostru, unde ne-am rentors la ceas trziu de noapte.
A fost o manifestare aparte, n care societatea i-a recunoscut i srbtorit valorile, lucru mai rar n vremurile noastre de trist bejenie spre democraia visat, a fost o manifestare glean n centrul Moldovei strbune, a fost o manifestare care, n ciuda oboselii, ne-a ncrcat de emoie i frumusee. Ce mai putem aduga la aceast scurt relatare?
Doar urrile din inim de LA MULI ANI pentru cel srbtorit, coninute i n mesajele pline de cldur i aprecieri ale academicienilor Solomon MARCUS, Vasile CNDEA, Dan CHIOPU, Victor CRCIUN sau prof. dr. Mina Maria RUSU, inspector general MEN i a soului su, col. dr. ing. Georgel RUSU, primite de subsemnatul i nmnate destinatarului.