PORTO-FRANCO - 200!

 

Consemnata în DGRL (Dictionarul General al Literaturii Române), editat de Academia Româna, revista Porto-Franco “gazduieste mai cu seama productia scriitorilor din zona, fiind, în acelasi timp, deosebit de sensibila la evenimentele politice si culturale de peste Prut”. Pe de alta parte, înca de la înfiintarea sa (februarie 1990) si în prezent, publicatia galateana “a militat pentru descurajarea veleitarismului dar si a vedetismului, a exclusivismului estetic si ideologic”, paginile publicate tinzând sa propuna “puncte de vedere diferite, de pe platforme democratice”.
Revista care, iata, a ajuns la nr.200 si-a propus, de asemenea, pe lânga depistarea si stimularea tinerelor talente, sa deschida largi spatii fenomenelor literare semnificative din lumea întreaga.
La ceas de sarbatoare e bine sa amintim prima redactie a revistei care era alcatuita din Ion Chiric (Re¬dactor sef) si Teodor Codreanu si Sterian Vicol, redactori sefi adjuncti, toti membri titulari ai USR. Din ianuarie 2000, revista Porto-Franco este, si în prezent, coordonata de Sterian Vicol, unul dintre fondatorii sai.
Când în 2000 am sarbatorit Porto-Franco nr. 50, revista reunea, de pilda, numeroase rubrici si nume cunoscute în lumea literara precum Teodor Codreanu, Leo Butnaru, Nelu Oancea, Horia Zilieru, Adrian Secara, Nicolae Colceriu si altii, iar pâna în 2004, la aparitia nr. 100, publicatia a fost onorata, de la Simon Aj arescu la Florina Zaharia, de aproape 200 de semnaturi, scriitori si oameni de cultura.
Iata cum saluta aniversarea revistei, regretatul Fanus Neagu, marele scriitor dunarean si european: “Salutare, Porto-Franco! Mi-e dor de Galati, de Domneasca plina de tei(...) Mi-e dor de mine însumi când

nu stiam ca gloria-i desertaciune. Si cel mai mult mi-e dor de tinerete, îndrazneala, sperante. Nu pot (si nu vreau) sa uit ca de la Dunarea Galatiului si Brailei am plecat în lume ca sa învat a ma întoarce acasa...”
... Si-a fost si nr. 150 al revistei în octombrie 2008, în sumarul careia se regaseau circa 60 de semnaturi din care retinem: Cezar Ivanescu, Adam Puslojic, Fanus Neagu, Eugen Simion, Nelu Oancea, Ionel Necula, Ana Dobre, Laurian Stanchescu, Sandel Stamate, Nicolae Bacalbasa, Angela Baciu, Maximilian Popescu, Cassian Maria Spiridon, Sandel Dumitru, Vasile Spiridon si multi altii.
Membra a ARPE (Asociatia Revistelor, Publicatiilor si Editurilor din România), revista Porto-Franco, fiica a Societatii Scriitorilor “C. Negri” Galati, a fost încununata de-a lungul anilor cu mai multe distinctii (nu galatene! ), si anume: Premiul Colocviilor “Convorbiri Literare”, Premiul special al APLER si Premiul pentru “Relatii culturale Galati-Chisinau”.
Deschisa permanent si creatorilor, si oamenilor de cultura din Republica Moldova, Ucraina si Voivodina si din alte comunitati românesti de peste hotare, revista Porto-Franco, spuneam, iata, a ajuns la nr.200. Mult, putin? Vorba filozofului: “Timpul nu iarta, cum nici Scrisul nu iarta!”
Sprij inita (sporadic) de Primaria si Consiliul Local Galati, revista Porto-Franco, prin colaboratorii sai dar si prin cititorii sai, a fost si este, nu-i asa, o tânara institutie culturala, cu împliniri vizibile pe câmpia literelor românesti, purtând în fiinta/substanta sa - etica si estetica - sunetul inconfundabil al spiritualitatii dunarene în Europa si în lume.
Multumim Celui de Sus ca existam!

Redactor Sef,
Sterian Vicol